A Budaörsi Önkormányzat beruházásában 2010 januárban megépült Magyarország legmodernebb általános iskolája. A beruházó, a tervező: Dobai János és a kivitelező ZÁÉV Zrt. együttes támogatásával elkészült az ország első olyan közoktatási épülete, amelyben egyedülálló módon CO2 érzékelők által vezérelt motoros ablakokkal működik a szellőztetés. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy egy tanórán, vagy előadáson elálmosodott, talán el is aludt. Ezt okozhatta akár az előadás érdektelensége is, de nagy valószínűséggel az elhasznált levegő következménye volt a fáradtság. A levegő minőségét a CO2 tartalom mérésével lehet meghatározni. A tiszta levegő 350 ppm (parts per million - rész a millióban) szén-dioxidot tartalmaz. A globális felmelegedés hatására folyamatosan nő a CO2 koncentráció, így az ellenőrzése nagyon fontos. Folyamatos tartózkodású helyiségekben a szén-dioxid maximális értéke 0,15 térfogat % lehet a DIN 1946-2 szerint.

A megvalósult épület
A Hársfa utcai iskola 44 tantermébe került CO2 érzékelő beépítésre, amelyek 80 db rejtett motoros SCHÜCO TipTronic ablakot működtetnek. A központi vezérlés érdekében EIB Bus hálózatra vannak felfűzve a tantermekben elhelyezett SCHÜCO csoportvezérlő készülékek. Az egyes szén-dioxid érzékelők optikai szondája egyedileg beállítható arra a kívánt ppm értékre (a helyiség mérete, tartózkodók száma függvényében), hogy a relé mikor adjon kontaktot az ablaknyitás parancsra. Kiszellőztetés után, ha a CO2 koncentráció 200 ppm értékkel a beállított szint alá süllyed, a relé old, és az ablakok visszazárnak. Így egy időprogramra beállított szellőzéssel ellentétben a szén-dioxid érzékelő csak a rászoruló helyiségeket szellőzteti, és annyi ideig, amíg szükséges.

A központi vezérlésnek több előnye is van.

  • Az órarend szerint beprogramozható a szünetekben való ablaknyitás, így tanórák tiszta levegőjű osztálytermekben kezdődhetnek, amit nem kell a hetesekre bíznunk.
  • Az éjszakai kiszellőztető funkcióval jelentős energia-megtakarítás érhető el. Mit is jelent ez? Éjszaka 10h és reggel 6h között, mikor már a külső levegő hőmérséklete több fokkal is hidegebb, kinyitnak az ablakok és lehűtik az épületszerkezetet, így a központi vezérlésbe kötött külső árnyékoló összehangolásával napközben légkondicionáló berendezés nélkül is megfelelő klíma érhető el.

A motoros ablakok balesetvédelméről a rendszer duplán gondoskodik, szoftverben beállított terheléses letiltással, illetve ujjbecsípődés elleni kapcsolószegéllyel az ablakszárny körül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr701822894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása