BAU 2011 – München

 2011.02.09. 10:40

Csúcsfejlesztések Európa legjelentősebb építőipari szakkiállításán

2011. január 17. és 22. között München ismét „az építőipar fővárosa” volt: a BAU építőipari szakkiállításra közel 235.000 érdeklődő érkezett mintegy 150 országból. Idén a fenntartható építés, az akadálymentes építés illetve az épületek felújítása, renoválása és modernizálása állt a középpontban. Ezekre a vezető témákra reflektáltak a vásári fórumok, a kiállítók pedig konkrét megoldásokat kínáltak.


A német SCHÜCO cég a vásár egyik legnagyobb, mintegy 1.800 m2-es alapterületű kétszintes standján mutatta be energiahatékony fejlesztéseit. A standon a magyar érdeklődők részére az Alukönigstahl Kft. állandó személyzettel állt rendelkezésre. A SCHÜCO mottója egy olyan újfajta cégfilozófiát és felelősségvállalást mutat be, amely már hosszú ideje jellemzi a cég kommunikációját: „Green Technology for the Blue Planet” azaz „Zöld technológia a Kék Bolygóért”. A kiállítás vezérgondolata az energiahatékony gondolkodásmód, a tervezés és építés rendszerbe foglalt szemlélete és szemléltetése volt.
SCHÜCO koncepció

Az épülethéj, a homlokzati felület szerepe és jelentősége felértékelődött az utóbbi évek tervezési gondolkodásmódjában. Az épülethéj a korábbi évek gyakorlatától eltérően a fűtés, a hűtés, a légcsere potenciális helye lett, itt történik a termoaktív felületek kialakítása, a napelemes panelek elhelyezése. Az épülethéjjal szemben egyre inkább elvárás, hogy ne csupán energiahatékony legyen, hanem vegyen részt az épület számára szükséges energia előállításában, sőt: termeljen annyi energiát, ami több mint amennyi az épület teljes energiaellátásához szükséges. A fejlesztés már nem csupán önellátó vagy passzív épületekről szól: megjelent a plusz-energia ház fogalma.

A kiállított SCHÜCO szerkezeteket a cégfilozófia jegyében „Energy”-„Energy2”-„Energy3” jelölésekkel látták el attól függően, hogy energiahatékony, energiamegtakarító vagy plusz energiát előállító szerkezetek voltak.

A stand középpontjában egy valós épületet láthattunk: a németországi Schleswigben épülő hat lakásos épület kicsinyített mását – ez egy igazi plusz energia ház. A nyitható felületek és a zárt, fix felületek geometrikus formavilága minden napszakban és évszakban a lehető legoptimálisabb klímát hozza létre a belső térben. A nyitható felületek három tolósíkkal rendelkeznek – a legbelső réteg a háromrétegű üvegezett tolóajtó, a középső az éjszakai hőszigetelés funkcióját betöltő tolóajtó - ami egyben belátás elleni védelem -, és végül a külső árnyékolószerkezettel ellátott tolószerkezet. Ezek az adaptív rétegek folyamatosan más és más képét mutatják az épületnek, ezzel is megvalósítva a mai építészet egyik célkitűzését, az interaktív épülethéjat. A felületek játékos rétegződése a design szemléletű modern építészettől sem idegen.

A fejlesztések egy párhuzamos, a plusz energia koncepciót kiegészítő irányvonala a passzívház előírásoknak megfelelő minősített ablak- és ajtó szerkezetek létrehozása: a SCHÜCO AWS 112.IC alumínium ablakszerkezetek és a SCHÜCO ADS 112.IC alumínium ajtószerkezetek az első alumínium nyílászárók, melyek Európában a darmstadti Passzívház Intézet tanúsítványát megkapták! Az alumínium profilrendszerek Uf-értéke a passzívházaknál előírt 0,8 W/m2K.

A teljes beszámoló, képekkel együtt letölthető >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr683450175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása