Ékszerdoboz Budapest szívében

Az utóbbi évek egyik legnagyobb hazai műemléki jellegű kereskedelmiingatlan-fejlesztése, a VÁCI1 a tervek szerint október 13-án nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A 2009 őszén kezdődött, több mint 60 millió eurós beruházás az ORCO Property Group fejlesztésében valósul meg mintegy 11.000 négyzetméternyi területen. A központi elhelyezkedésű felsőkategóriás, prémiumszolgáltatást nyújtó luxusáruházban kereskedelmi, szórakoztató és vendéglátó egységek fognak üzemelni.

 



Az egykori Pesti Hazai Első Takarékpénztár - illetve a későbbi tőzsde - épület Alpár Ignác tervei alapján készült 1911 és 1915 között. 1933 óta az épület az UNESCO által nyilvántartott Világörökség része, és műemlékvédelem alatt áll. Így a VÁCI1 fejlesztése során az örökségvédelem által képviselt értékeket szükséges volt összehangolni a jelen kor igényeivel és az épület új funkcióival. Erre a nem csekély feladatra a beruházó Christian Biechert, a számos elismeréssel büszkélkedhető francia építészt kérte fel. Az újszerű és izgalmas megoldásokban bővelkedő tervek generálkivitelezői feladatait a HÉROSZ Zrt. végezte, a műemléki elemekben gazdag tereket pedig a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. állította helyre.

A nagyvonalú tereket az átrium köti össze, mely színében és formájában is számos meglepetést tartogat majd. Az épület tetőterének bástyaszerű teraszairól lélegzetelállító kilátás tárul a Budai hegyekre, a Vörösmarty térre és a pesti belvárosra. A nagyméretű üvegtáblákat befogadó, alacsony hajlásszögű, néhol függőlegesbe átforduló üvegtető szerkezetek SCHÜCO FW 50+ profilrendszerből kerültek kialakításra. A földszinti portálok JANSEN Janisol hőhídmentes acél profilrendszerből készültek.

A projekt sikerét mutatja, hogy a kiadható terület jelentős része máris bérlőre talált. A VÁCI1 örökségvédelmi szempontból (is) példaértékű fejlesztés.

Cím: V. ker. Váci u. 1.
Beruházó: ORCO Property Group
Építész: Christian Biecher, magyar partnerirodája a Kőnig és Wagner Építésziroda
Kiviteli tervek: Örökségvédelmi Tervező és Szolgáltató Kft.
Szaktervező: Stockplan Kft.
Fővállalkozó: HÉROSZ Zrt.
Gyártó: ALUKOL Kft.
Profilforgalmazó: ALUKÖNIGSTAHL Kft.
Profilrendszer: SCHÜCO FW 50+ üvegtető- és függönyfalrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr743450196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása