Az V. kerületben a Honvéd utca, Szabadság tér és Aulich utca közötti területen található, belső udvaros egykori bér-, jelenleg irodaház átalakítására a 2006-ban alakult Platinium Group ingatlanfejlesztő adott megbízást.
 

Az 1900-ban Meinig Artúr tervei alapján megvalósult épület négy szintjén eklektikus megjelenésű, ugyanakkor a modern kor kívánalmainak is eleget tevő irodahelyiségek kerülnek kialakításra. A mintegy 7250m2-t érintő rekonstrukciós munkálatok 2008-ban kezdődtek az ARCHI-KON építészeti tervező-szervező Kft. elképzelései alapján. A tervezés során az objektum eredeti építészeti megjelenésének megőrzése mellett az építésziroda folyamatosan szem előtt tartotta a jövőbeni bérlők igényeit, így a „műemléki irodaház” nem nélkülözi a legmodernebb építészeti megoldásokat sem. Ez a szándék érvényesült a homlokzatképzés során is: a külső homlokzaton az eredeti tetőforma megtartásával íves üvegtető került kialakításra, a belső udvar pedig üveges lefedést kapott.

 

A manzárdtető kialakítása során nem csupán a kétrétegű hőszigetelő üveg, hanem az alumínium függönyfalprofilok illetve a megtámasztó acélszerkezet ívesítésére is szükség volt a megfelelő sugárral. A félstrukturális kialakítású üvegfal függőleges osztásaiban leszorító profilokat, míg vízszintesen az üveg síkjában strukturális szilikont alkalmaztak. A függőleges lizénákon elhelyezett rögzítő konzolok valamint a tetőhöz rögzített acélpenge fogadja majd az eternitből előállított, automatikus működtetésű lamellás árnyékolót. A belső átrium acélváz tartószerkezetű üvegtető lefedést kapott, a liftet rozsdamentes acél megfogó elemekkel rögzített ragasztott biztonsági üvegfallal határolták le, míg a függőfolyosó köré vonalmenti megfogású ragasztott biztonsági üvegfal került beépítésre. A - szintén félstrukturális kialakítású - üvegtető fölött kétszintes függönyfal fut körbe, megjelenését pedig szitázott napvédő üvegek teszik egyedivé.

 

Az egykori lakóépületből kialakított irodaház hamarosan ismét régi pompájában tündökölhet a csaknem teljesen felújított Szabadág téren.

 

Cím: Budapest V. kerület, Szabadság tér 14.

 

Ingatlanfejlesztő: Platinium Group

 

Tervező: Archi-Kon Kft.

 

Fővállalkozó: Partner Kft.

 

Kivitelező: Vetlanda Kft.

 

Profilrendszer: SCHÜCO FW50+ függönyfal, SCHÜCO FW50+ SG strukturális üvegezésű függönyfal

 

Profilforgalmazó: ALUKÖNIGSTAHL Kft.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr62575644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása