Lloyd Palota - Győr

 2010.06.08. 17:28

A Lloyd Palota a győri Széchenyi téren a barokk belváros új ékköve lehet. A 800 millió forintból felújított exkluzív irodaépületet műszakilag nemrég átadták, hivatalosan pedig június 5-én foglalhatják el a bérlők, de megtekintésére már májusban is lehetőség nyílik egy nyitott nap keretében.

Az 1700-as évektől a Széchenyi téren álló épület az évtizedek során számos változáson ment keresztül. Az elegáns timpanon illetve a függőleges, fölfelé keskenyedő oszlopok a homlokzaton már a kezdetektől megtalálhatóak, ám az épület kezdetben a tér felől több bejárattal is rendelkezett. Az 1900-as évek elején a máig megőrzött oldalsó épületek kerültek kialakításra. Az ötvenes években a Lloyd szocialista-realista építészeti elgondolások áldozatává vált: a homlokzatról mind a timpanont, mind a függőleges oszlopokat eltüntették. Az épületbe a térről már nem, csak az oldalsó bejáraton keresztül lehetett bejutni. Az így megmaradt épület teljesen elveszítette egykori pompáját, és a 90-es évektől elodázhatatlanná vált felújítása, újraértelmezése.

A beruházó, a budapesti székhelyű Mintinvest-2005 Kft. a számos kihívással kecsegtető feladattal Rosta S. Csaba építészt, a RAS Építész Kft. ügyvezetőjét bízta meg. A vezető építésztervezőnek egyszerre kellett eleget tennie a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előírásainak valamint egy modern irodaházzal szemben támasztott elvárásoknak. Az eredeti, 1845-1907 közötti állapot visszaállításán túl az épület részleteiben újra és újra visszaköszön a XXI. századi építészeti gondolkodásmód.

A munkálatok 2009 májusában kezdődtek. Az ekkorra teljesen felújított Széchenyi tér méltó környezet az újra patinás irodaház számára, és a bejáratoknak köszönhetően a tér és az épület ismét szervesen kapcsolódik egymáshoz. Az eredetileg a homlokzatot díszítő oszlopok valamint a timpanon ezúttal üvegből készült. Az üveghomlokzat képzése során a SCHÜCO FW50+ alumínium függönyfal-rendszer került beépítésre. A tetőtérről páratlan kilátás nyílik a barokk belvárosra. A kialakítás érdekessége az üveg-üveg sarokkapcsolódás. Az első főbejárati ajtó valamint az egyedi formájával kiemelkedő hátsó bejárati ajtó JANSEN Janisol acél profilrendszerből készült.

A pincében és a földszinten hamarosan vendéglátóegységek kapnak helyet, az emeleti szinteken pedig exkluzív irodák várják a bérlőket. A Xántus János Múzeum által feltárt Mária Terézia korabeli vízvezeték ill. középkori falrendszer támpillérei és a római út egy darabja is látható lesz a kialakított taposóüvegsáv alatt. Hogy a Lloyd Palota éjszaka is a tér új fénypontja legyen, LED- és halogénlámpák gondoskodnak a díszkivilágításáról.

Beruházó: Mintinvest-2005 Kft.
Tervező: Rosta S. Csaba építész, RAS Építész Kft.
Fővállalkozó: West Hungária Bau Kft.
Kivitelező: CS+S Kft.
Rendszerforgalmazó: Alukönigstahl Kft.
Rendszerek: SCHÜCO FW50+, JANSEN Janisol

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr872066154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása