Budapest V. kerületében a Honvéd utca, Szabadság tér és Aulich utca által közrefogott négyemeletes, belsőudvaros egykori bér-, jelenleg irodaházat Dungyerszky Lázár építtette Meinig Artúr tervei alapján 1900-ban. Az eklektikus stílusú épület átalakítási munkáinak megtervezése során fő szempont volt az épület meglévő értékeinek megőrzése mellett a modernkor kívánalmainak megfelelő irodaház kialakítása. A modernizálási törekvések eredményeként a külső homlokzaton az eredeti tetőforma megtartásával eternitből előállított, motoros mozgatású, lamellás árnyékolóval lehatárolt íves üvegtető kerül kialakításra.

Az íves manzárdtető érdekessége, hogy a kétrétegű hőszigetelő üvegen kívül az alumínium függönyfalprofilokat, illetve a megtámasztó acélszerkezetet is ívesíteni kellett a megfelelő sugárral. Emellett az üvegfal ún. félstruktúrális kialakítású: a függőleges osztásokban leszorító profilok, míg vízszintesen strukturális szilikon lett beépítve az üveg síkjában. A függőleges lizénákra rögzített konzolok - „schwertek” –, valamint a tetőről lelógatott acélpenge fogadja majd az előzőekben említett eternitlapos, motoros mozgatású, lamellás árnyékolót.


  

Beépítésre került egy, a belső átriumot lefedő acélváz tartószerkezetű üvegtető, a triplex liftet határoló rozsdamentes acél megfogó elemekkel rögzített ragasztott biztonsági üvegfal, a függőfolyosó körüli vonalmenti megfogású ragasztott biztonsági üvegfal, valamint az üvegtető felett körbemenő kétszintes függönyfal. Ez utóbbi függönyfal érdekessége - amellett, hogy ez is félstruktúrális kialakítású – hogy a napvédő üvegek egy része szitázott, eltérő megjelenéssel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr581822898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása