2010. január 4-én ünnepélyes keretek között átadták Dubajban a világ legmagasabb toronyépületét, a Burj Dubai-t. Az épület átadásának napja egybe esik Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk hatalomra jutásának 40. évfordulójával.

A felhőkarcoló főtervezője a világhírű építészmérnök, Adrian D. Smith, aki a chicago-i Skidmore, Owings and Merrill (SOM) építészeti vállalattal együttműködve készítette el a Burj Dubai terveit. Az építés költségei 4.1 milliárd dollárra rúgnak. A Burj Dubai végleges magasságát nem hozták nyilvánosságra egészen ez év januárjáig, csak megközelítő adatokat tettek közzé, melyek többször is változtak. Először 560 méteresnek tervezték, de Adrian Smith javaslatára ezt 800 méter fölöttire változtatták.

Az építéséhez 330 ezer köbméter vasbetont és 39 ezer tonna kiváló minőségű acélt használtak fel, ez utóbbiak együttes hossza eléri az egyenlítő hosszának a negyedét, a munkálatok eddig 22 millió munkaórába kerültek.

A Burj Dubai függönyfalának területe megegyezik 17 futballpálya területével, 609.600 négyzetméter üveg került beépítésre.

Hosszas tárgyalások előzték meg a döntést a megfelelő üveggyártó és annak üvegtípusának kiválasztása mellett, hiszen az üvegszerkezetnek rendkívüli elvárásoknak kellett megfelelnie, mind megjelenésben, mind nap- és hővédelemben, mind hangszigetelésben és nem utolsó sorban mechanikailag.

A választás végül 2003 februárjában a Guardian Industries cégcsoportra esett, mint alapüveg beszállító.

A hőszigetelő szerkezet külső üvegére a SunGuard Solar Silver 20, a belsőre pedig edzhető ClimaGuard - vákuum-katódporlasztásos eljárással készült- bevonatok lettek kiválasztva. Mindkét típus 10 mm-es vastagságban, előfeszített üvegként került beépítésre (Ezt az üvegfajtát általános üvegezési célokra ajánlják olyan helyekre, ahol a szélterhelés és hőfeszültség miatt erősebb üvegre van szükség, a körülmények ugyanakkor nem kívánják meg az edzett üveg alkalmazását.) A hőszigetelő üvegszerkezet főbb tulajdonságai: látható fényáteresztés: 18%, teljes napenergia áteresztés (g-érték): 16% , Ug: 1,1 W\m2K.

Mivel az üvegfeldolgozás fázisában a Guardiannek még nem volt síküveggyára az Egyesült Arab Emirátusokban, ezért az alapüveget a németországi (Thalheim) és luxemburgi (Bascharage) gyárakból szállították továbbfeldolgozásra a helyi White Aluminium Glass Division-höz, ahol a 3m x 2m-es hőszigetelő üvegegységeket készítették. A függönyfal generál kivitelezését az Arabian Aluminium és a Far East Aluminium végezte.

Kovács András - Guardian Magyarország Kft.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr851718319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása