Intelligens fogyasztásmérés

 2009.10.22. 06:50

Intelligens fogyasztásmérés A „villanyórától“ az elszámolásig: a Siemens jövőbe mutató smart-metering összmegoldást mutatott be a Metering Europe méréstechnikai kongresszuson

A Siemens az intelligens hálózatok (smart grids) kulcskomponenseként mutatott be egy, az intelligens fogyasztásmérésre (smart metering) kidolgozott, átfogó – az intelligens mérőktől az SAP-alkalmazásokig terjedő – megoldást. A méréstechnikai infrastruktúra a Siemens AMIS fogyasztásiadat-rögzítési és elosztóhálózat-automatizálási rendszerére épül, melyet egy modern mérőadat- menedzsment rendszer egészít ki. Ily módon az áramszolgáltató vállalatoknál a smart metering teljes szélességben használható – a villanyórától az elszámolásig.

Az átfogó smart metering megoldás többek közt lehetővé teszi a távleolvasást és az egy szolgáltatási területhez tartozó mindenfajta mérőóra „menedzselését“. A gáz- és vízórák az intelligens Siemens AMIS árammérőkkel kétirányú kommunikációt folytatnak. Az új technika a meglévő rádiós körvezérlő (RKV, ripple control)) eszközöket is ki tudja váltani. Emellett rendszer hálózati paramétereket is képes rögzíteni, mint pl. kisebb- és túlfeszültségek, rövididejű és tartós hálózat-kiesések, ill. a középfeszültségű hálózatból és a végfelhasználótól származó energiaminőség-paraméterek. Részletes föld- és rövidzárlati információk alapján a hálózat-üzemet optimalizálni is lehet. A víz-és gázórák integrációja mellett különlegességnek tekinthető a trafóállomások AMIS-adatkoncentrátorainak távvezérlésre alkalmas kivitele, valamint meglévő Scada (supervisory control and data acquisition) rendszerekben való integrálás lehetősége. Barcelonában demonstrálni fogják, hogy a Siemens hogyan integrálja a smart metering részét képező Energy IP mérőadat-menedzsment rendszert egy vállalat IT-környezetében (beleértve a call centert és az internetes ügyfélportált). Ez az SAP MDUS (Meter Data Unification and Synchronization) interfészén keresztül történik, amely adat- és utasítás-áramlát egyaránt lehetővé tesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr41466917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása