A MEED Insight legfrissebb jelentése szerint a 2009-es évben új csillag ragyog fel az alumíniumipar egén, és ez bizony a Közel-Kelet. Ebben a régióban ugyanis jelentősen emelkedik az elsődleges alumíniumtermelés.

2008-ban 2,6 millió tonnát állítottak elő, mely a világpiacnak mindössze 6,5 százaléka, azonban az elemzőcég becslései szerint 2010-re, feltételezve, hogy minden tervezett projekt időben elkészül, a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) régió kapacitása 4,3 millió tonna/évre emelkedik. Ez a szám meg sem áll 10,8 millió tonna/évig, amennyiben a meglévő olvasztók fejlesztési projektjei, és a zöldmezős beruházások tovább folytatódnak 2010 után is. Ez azt jelenti, hogy a régió 2013-14-re a világkapacitás 19 százalékát tudhatja majd magáénak.

A GCC-országok adják a MENA régió alumíniumának nagy részét: a 2010 utánra előirányzott 6,5 millió tonna potenciális alumíniumkapacitásból 4,4 millió tonnát tudhat magáénak. Hosszútávon, a MEED Insight becslései szerint 2020-ra a GCC-országok 10 millió tonna/év mennyiségű alumíniumot állítanak elő – azaz tíz év múlva a világpiac ötöde lesz az Öböl-menti országok kezében.

A régió alumínium feldolgozó ipara pedig fejlődik. A Közel-Kelet a belföldön előállított elsődleges alumíniumának mindössze 16 százalékára tart igényt, míg a fennmaradó 84 százalékot exportálja. A présművek az alumíniumkereslet 70 százalékát adják, melynek 90 százaléka az építőiparba kerül. Az alumínium késztermékek iránti alacsony kereslet oka, hogy korlátozott számú öntöde és hengermű van a térségben. Ahhoz, hogy ki tudják használni az egyre kifinomultabb feldolgozó piac előnyeit, további gyáregységek építésére lesz szükség.

Bár, a Közel-Kelet jelenleg energiahordozó nyersanyaga miatt vonzó befektetési célpont alumíniumgyárak létrehozására, ahhoz, hogy az iparágban biztosítani tudja sikerességét, meg kell oldania két kérdést: a zavartalanul és hosszútávon elérhető energiát, és a bauxit ellátást.

A bauxit előállítás piacán a kínaiak jelentik a komoly konkurenciát, miközben az alumíniumot előállító üzemek működéséhez szükséges gáz biztosítása jóval nehezebb a Közel-Kelet szénhidrogén, petrolkémiai és más üzemeinek közvetlen konkurenciája miatt.

Globálisan, az alumínium felhasználás átlagosan 6,1 százalékkal emelkedett 2000 és 2007 között. Mindazonáltal, azzal, hogy a világ gazdasága mély recesszióba süllyedt, kétségessé vált az alumínium kereslet további növekedése rövid illetve középtávon. A gyártók világszerte bejelentették, hogy megnyirbálják az ellátást, abban a reményben, hogy újjáélesztik mind az árat, mind a keresletet.

A gazdaság lelassulása ugyanis drámaian hatott az alumínium árakra. Az árak helyreállításának egyik meghatározó tényezője az lesz, milyen gyorsan tudja a fogyasztói piac felszívni a felhalmozott alumínium készleteket, amennyiben a globális kereslet visszatér.


Ez különösen fontos a Közel-Keleti régió számára, mivel nagyja részt a nemzetközi piacokra exportálja alumíniumát.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr291231452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása