Hatékony tűzvédelem

 2009.06.26. 18:53

A Siemens Building Technologies divíziója a svájci Zugban működteti a Fire-Lab-ot. Ez egy tűzvédelmi laboratórium, ahol tűzjelző rendszereket tesztelnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A középpontban az a kérdés áll, hogy nyílt vagy parázsló tűz esetében milyen gyorsan ad riasztást egy tűzjelző berendezés, illetve, hogy hogyan viselkedik, ha pl. a közelében hegesztést végeznek, amikor is persze nem szabad, hogy „megszólaljon“. Modern tűzvédelmi rendszerek jelzőkészülékei ezért egyrészt villámgyorsan reagálnak, másrészt megbízhatóan különbséget tudnak tenni valódi és látszólagos tüzek között.

A legtöbb tűzeset parázsló tűzzel kezdődik. Ilyenkor eleinte kevés füst keletkezik, ezért egyes tűzjelzők csak későn reagálnak. Problematikusak az olyan rendszerek is, amelyek (pl. zuhanyozásnál keletkező) gőz hatására, vagy a már említett hegesztési munkálatoknál adnak „fals“ riasztást.

Ezért használnak úgynevezett többkritériumú tűzjelzőket, amelyek két optikai szenzorral (ezek egyike világos színű, a másik sötét füstre reagál), egy hőmérséklet-érzékelővel és egy szénmonoxid-szenzorral működnek; ezért különbséget tudnak tenni nyílt (lánggal égő) és parázsló tüzek között, illetve a mérési adatok bonyolult algoritmusokkal való kiértékelése alapján el tudják dönteni, hogy „valódi“ tűzről van-e szó. Az ilyen érzékelők központi szerepet játszanak nagy területű létesítmények (pl. repülőterek, bevásárlóközpontok) modern biztonsági berendezéseiben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr661210650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása