B. Braun Irodaház - Óbuda

 2010.03.08. 23:53
A 2009. november 11-én rendezett jubileumi ALUTA konferencián a B. Braun Irodaház pályamunkájáért Építészeti Nívódíjban részesült a V.T. Arch Kft., az epiteszforum.hu nevével fémjelzett Média Építészeti Díja díjkiosztó estjén pedig a harmadik helyezést ítélte oda a pályázónak a médiát képviselő zsűri.

A B. Braun Óbudán létesített új „A” kategóriás irodaépülete nem nélkülözi a legmodernebb építészeti megoldásokat, elegáns megjelenésével mégis harmonikusan illeszkedik a műemléki környezetbe.

A tervezői szabadságnak a telek adottságai valamint a két szomszédos utcához való igazodás szabott határokat: az irodaházat szükség volt a macskaköves Felhévízi utca hagyományos épületeinek látványához illeszteni, míg a forgalmas és zajos Szépvölgyi úttól elhatárolni. Ez a szándék érvényesült a homlokzatképzés során is: a főbejáratot kijelölő homlokzat mozgalmas és hangsúlyos, míg az északi tájolású oldal csaknem teljesen zárt, egyedül a gerincen elhelyezett felülvilágító bontja meg. A két eltérő magasságú épülettömeget az udvari részen egy kétszintes „üvegdoboz” köti össze. A rendkívül nyitott, lapostetős összekötő szárny kétharmadán extenzív zöldtető, egyharmadán tetőterasz került kialakításra.

A főbejárati homlokzat karakterét a nagyon keskeny nyitható felületek, szabálytalan osztású ablaksorok adják. A telek szabálytalan alakjához hasonlóan a függönyfal osztóbordái sem futnak végig; a vízszintes síkok vonalát eltolva kerültek kialakításra. A belső udvarra néző „üvegdobozt” a textúrázott felületű, különleges bevonattal ellátott, ún. plotterelt üvegek teszik egyedivé. Az üvegfelület díszítésének ötletét az építkezést megelőző feltárás során felfedezett mohás sziklák adták. A háromszintes előcsarnok légterén keresztül a természetes fény az emeleti irodatereket is bevilágítja.

A belső terek elrendezése a B. Braun által bevezetett „Office Concept 2010” német koncepció igényei szerint került kialakításra, melynek középpontjában a modern információtechnológiai eszközök használata valamint a csoportmunka típusú munkaszervezés elősegítése áll. A funkcionális szervezeti egységek által képzett formális és informális határok ledöntése érdekében a munkaállomások egy légtérben kerültek kialakításra. A transzparencia jegyében levegős, jól átlátható munkakörnyezet született, mely nagyfokú szabadságot és rugalmasságot biztosít az egyénnek.

A B. Braun irodaház kiváló (és követendő) példája a hatékony, ugyanakkor ember- és környezetbarát iroda koncepciójának.

Cím: Budapest, II. ker., Szépvölgyi út 14-16
Beruházó: ACC Beruházó Kft.
Vezető tervező: Varga Tamás DLA, BME építész
Felelős építésztervező: V.T. Arch Kft.
Kivitelező: PORR Építési Kft.
Gyártó: ALUFE Fémszerkezeti Kft.
Profilforgalmazó: Alukönigstahl Kft.
Profilrendszer: JANSEN Economy 50, JANISOL, JANISOL2 T30, JANISOL3 T60, JANSEN VISS, RS 50N, FW50+
Szintek: pince + földszint + 2 emelet + tetőtér

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr201822901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása