Az építészet kővé vált zene

 2009.07.20. 11:23

A legtehetségesebbek egyike, Johann Wolfgang von Goethe azt vallotta, az építészet nem más, mint kővé vált zene. A Pritzker-díjas Zaha Hadid építésznőt ez ihlette, mikor megtervezte a különleges J. S. Bach Chamber Music Hall-t. A hullámosított acélszerkezetet transzparens feszített szövet fedi, melyet kifejezetten a kamarazene által nyújtott élmény fokozására tervezett.

A színpad felett körbe lebegő és a koncerttermet körülölelő „szalag” egyfajta vizuális ábrázolása a barokk zeneszerző bonyolult fúgáinak, akinek szerzeményeinek matematikai nagyszerűségét is demonstrálni igyekszik.

 
„A dizájn kiemeli Bach munkájának sokféleségét a formális és strukturális logika integrációja útján. Ahogyan a szalag folyamatosan örvénylik maga körül, ezáltal egyfajta bensőséges folyékony teret hoz létre az előadók és a hallgatóság között” – mondja tervezője.
 
Nos, Hadid most éppen haladó gondolkodású befektetőket keres, akik meg is építik műalkotását. Ha nem épül meg, csupán egy modell marad a Manchester Art Gallery-ben. Kár lenne érte.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr271256206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása