Plantagon: a jövő farmja

 2009.07.16. 17:51

A legtöbb metropoliszban is találhatunk piacot – ám ezek már messze nem azok a helyi jellegzetességek, ahol a nénik és bácsik saját portékájukat kínálják. Kamionok szállítják az árukat, nő a CO2, és egyre nagyobb a lábnyom. Ez azért nem jó hír, mert 2050-re a bolygó népességének 80 százaléka városlakó lesz, az élelmiszertermelést pedig szintén be kell költöztetni ahhoz, hogy környezetkímélő és költséghatékony legyen.


 

 

Az egyik lehetséges megoldást a svéd-amerikai vállalat, a Plantagon találta ki, egész méreszre sikeredett a geodéziai kupola alá álmodott hatalmas városi üvegház. A függőleges farm, mely spirálisan tekereg felfelé, jelenleg fejlesztés alatt áll.


A képeken mindenesetre duplahéjú megoldást láthatunk, minden bizonnyal az üvegek közé alumínium vagy acélszerkezet kerül, és természetesen maga az üveg sem másodrangú kérdés.


A Plantagon szerint a farmmal „drámaian megváltozik az élelmiszertermelés módja. Ezáltal lehetőségünk lesz városi környezetben az ökológiai erőforrások előállítására, mint amilyen a tiszta levegő és víz. A szállítás, mely során a termelőktől eljut az áru a fogyasztókig, feleslegessé válik.

Azt azonban még nem tudni, hogy valójában hogyan is működik a Plantagon rendszer, mindenesetre a vállalat szerint tárgyalásokat folytatnak a Sweco-val, a projekt technikai kérdéseinek kidolgozása végett. A tervek szerint három éven belül már állni fog az első bio-golyó.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr761249823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása