A Freedonia Group egyik legfrissebb elemzése szerint a nyílászárók iránti világpiaci kereslet évenkénti 4,3 százalékos növekedéssel 2013-ra eléri a 167 milliárd dollárt. Noha, elsőre jól hangzik, ez csupán csak megközelíti a felét annak, amit 2003 és 2008 között produkált a piac.

A belassulás egyik oka, hogy csökkenni fognak a műanyag és fém nyílászárók árai a 2008-as szinthez képest, emellett a nagy Nyugat-Európában a magasépítés is betetőzött már.

Ebből adódik, hogy az előre jelezett növekedés nagyobbik részét a kínai kereslet fogja kitenni.

Az elemzők szerint Kínában az ajtó-ablak iránti igény az elkövetkezendő öt évben 12 százalékkal emelkedik, ami persze megint csak nem nagy szám a 2003-2008-as időszakhoz képest, ekkor ugyanis megtriplázódott a kereslet. Mivel a fejlődés nagy ütemben folyik a világnak azon a részén, így az ország építőipara sem maradhat le. Sőt, Kína várhatóan az elkövetkezendő néhány évben felülmúlja az USA-t a nyílászárók piacán.

Kína mellett India és Indonézia szerepel még a növekedést előidéző országok listáján. Tény, hogy nem akkora mértékben, mint a kínaiak, ám várhatóan itt is jelentősen megugrik majd a keresleti szint az elkövetkezendő években. Vitathatatlan, az Egyesült Államok vezető pozícióját a nyílászárók piacán kikezdték a feltörekvő országok.

A műanyag ablakok és ajtók fogják a legtöbbet hozni a konyhára, noha a világpiac mindössze 1/5-ét teszik ki. Kína ugyanis jobban kedveli a műanyagot a fém nyílászárók rovására, kedvező ára és „igénytelensége” miatt. Mindazonáltal, a szigetelő tulajdonsága lesz piaci növekedésének egyik legfontosabb tényezője, hiszen az építtetők és üzemeltetők világszerte arra törekednek, hogy csökkentsék az energiafogyasztást – írja a kiadvány.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggonyfal.blog.hu/api/trackback/id/tr681219829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása