Folyamatos működés mellett három év alatt modernizálták és bővítették ki az osztrák főváros egyik legfontosabb tömegközlekedési csomópontját, a Westbahnhofot. Mostantól üzletközpont és szálloda is várja az utasokat a BahnhofCity Wien Westben.

Az ALUTA Egyesület és az ALUTA Korszerű Építéstechnológiai és Innovációs Klaszter 2011. november 16-án tartotta idei szakmai konferenciáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépületének Dísztermében.

Az éves rendszerességgel megrendezett konferenciát az ALUTA elnökségi tagja, illetve az ALUTA KÉI Klaszter elnöke, Stocker György, egyetemi docens vezette le. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel elsőként a K&H vezető elemzőjét, Barcza Györgyöt hallhattuk, aki a nemzetközi és hazai pénzügyek helyzetéről tartott előadást. Ezt követően Finta József akadémikus, építész – aki az ALUTA NÍVÓDÍJ Bírálóbizottságának elnöke - Budapest lehetőségeiről és jövőjéről beszélt előadásában, mely az ALUTA oldaláról is letölthető.

Fegyverneky Sándor, az ALUTA elnöke az ingatlanpiaci és építőanyag trendeket vette górcső alá a Müncheni és Milánói kiállítások tapasztalatai alapján, továbbá bemutatta a több mint 150 fős közönség előtt az ALUTA klasztert. Ez után a homlokzattervezés képzésének jövőjét mutatta be Stocker György, egyetemi docens.

Az ebédszünetet követően Becker Gábor, az Építészmérnöki Kar dékánja mutatta be a „Tervezési és kivitelezési irányelvek” munkacímet viselő ALUTA-kiadvány kéziratát, melyet a TERC Kiadó segítségével a konferencián résztvevők is megkaptak egy-egy példányban. Természetesen, az anyag digitális formában is elérhető az aluta.hu oldalon.

Ezt a fokozottan hőszigetelő alumínium nyílászáró-szerkezetek kivitelezésének bemutatása követte Varga Zoltán, az ALUFE Fémszerkezeti Kft. szakemberének előadásában, majd Fegyverneky Sándor, az ALUTA elnöke és File Miklós, az ALUTA ügyvezetője bemutatták a 2011-es év NÍVÓDÍJ pályázatainak anyagát (Képek >>>), kihirdették a Bíráló Bizottság döntésének eredményeit, és átadták a díjakat. Az 1 (MÉK) illetve 2 (MMK) kamarai ponttal jutalmazott szakmai nap Stocker György, egyetemi docens záró szavaival fejeződött be.

Az esemény képei megtekinthetőek itt >>>

Bízunk abban, hogy jövőre ugyanott szintén találkozunk!

Magyarországon egyedülálló tudású gépsorral bővült a Szilánk technikai parkja.

A KeraGlass teljesen automatizált gépe a szitanyomás legszélesebb spektrumát teszi elérhetővé, a high-tech megoldásoknak köszönhetően tizedmilliméteres pontosságot lehet elérni.

Technikai adatok: - legkisebb üvegméret: 300X600 mm - legnagyobb üvegméret: 2200X3600 mm - üvegvastagság: 2,8-19 mm - teljesítmény: 6 darab/perc


 

A heat soak teszt megoldást jelent az alapüveg gyártása során keletkezett nikkel-szulfid zárványok miatti spontán törések problémájára, az edzett üvegek felhasználása előtt.

Az eljárás során a kemencébe helyezett üvegeket 290 celsius fokra hevítik, ezen a hőfokon tartják, majd lehűtik. A tesz során így stimulálják az esetleges nikkel-szulfid zárványokat. Ezzel mesterséges körülmények között idézik elő azt a folyamatot, mely egy tesztelés nélkül beépített edzett üveg felülettel történhetne a kész szerkezetben.

A hibás, a teszten nem megfelelő eredményt elért üvegeket a későbbiekben újrahasznosítják.

Az edzés során a hibás alapanyag 99%-a megsemmisül, a teszt során a maradék 1% hibalehetőség további 99%-át kiszűrik.


 

A stadionok a legmodernebb technikai színvonalon GEZE rendszerekkel vannak felszerelve

Június végétől július közepéig immár hatodik alkalommal rendezte meg a FIFA a női Világbajnokságot. Ez alkalommal Németország volt a házigazdája a Világbajnokságnak. Az eredményesen zárult 2006-os férfi világbajnokság után 2011 nyarán a vendéglátók ismét bizakodva tekintettek egy újabb szép eredmény felé. A legutóbbi két VB-t a német női válogatott nyerte, és a csapat idei otthoni sikerét is már az elején borítékolták. A kilenc helyszín stadionjai, amelyekben a világ 16 legjobb női labdarúgó-válogatottja játszott a funkcionalitás, a biztonság és a dizájn legmagasabb színvonalát nyújtották, ugyanis a női foci VB stadionjainak biztonságát és komfortját a GEZE nyílászáró működtető rendszerei garantálták.

 

Nincs jobb hely, ahol a művészetben rejlő szépséget be lehetne mutatni – mindez a GEZE közreműködésével

Mindenki azonnal felismeri a görög főváros szimbólumát, az istenek helyét, az Akropoliszt Athén jellegzetes hegyének tetején, rajta a frissen helyreállított Parthenón templommal. A város istennőjének, Pallas Athénénak temploma a demokrácia szimbóluma.

 

Mint azt korábban már megírtuk, a Fémsystems megnyert egy TÁMOP pályázatot, amelyet sikeresen le is bonyolítottak (erről a képeket megtekinthetik itt >>). A következő beszámoló tömören összefoglalja a történetet, de Vojsánszki István úr biztosította az ALUTA-t arról, amennyiben a tagvállalatok közül valaki hasonló lebonyolításában lát fantáziát, bővebben is tudnak tájékoztatást adni arról, hogy milyen tapasztalatokat szereztek.

A projektet befejezték, elkészítették a pénzügyi és a projekt előrehaladásával kapcsolatos egyéb beszámolókat, elszámolásokat, a költségeket kifizették, a támogatási összeg egy részét megkapták (előleg, körülbelül 40%), a 60% kifizetése reményeik szerint szeptember végéig megtörténik.

 

A magyar röplabda sport történetében először rendeztek gálamérkőzést, a magyar szövetség és a lengyel központú Aluprof cégcsoport közös szervezésében. A gálamérkőzést Demcsák Zsuzsa a TV2 műsorvezetője nyitotta meg. Majd a más sportágaknál már megszokott külsőségek között mutatatták be a két csapat játékosait. A bemutatás után a szövetség nevében Tóth Tamás elnök nyitotta meg a gálát. A megnyitó után a Magyar Röplabda Szövetség emlékplakettel és egy csokor virággal köszöntötte az 1981-ben Bulgáriában megrendezett Európa bajnokságon bronzérmet szerzett magyar női válogatott tagjait.

 

Alukönigstahl - DC Offices

 2011.06.09. 10:51

Az 1994 óta sikeresen tevékenykedő Fercom ingatlanfejlesztő legújabb projektje a főváros jól megközelíthető részén (a forgalmas Váci úti „üzleti folyosó” Dunyov utcai sarkán) helyezkedik el. Az irodaház kivitelezésének kezdete egybeesett a gazdasági válság kirobbanásával, emiatt sokáig kérdéses volt a projekt befejezése. A 3,5 milliárd forintba kerülő „A” kategóriás irodaház csaknem négy év után, 2010 őszétől áll nyitva leendő bérlői számára változatos szolgáltatásokkal. A saroképület földszintjén üzlethelyiségek is helyet kapnak.

 

A DC Offices a vezető tervezéssel megbízott Vincze és László Építésziroda Kft. szándéka szerint kiemelkedik a szokványos bérirodaházak sorából. Munkájuk során a fő szervező elv a tömörítés, egyszerűsítés volt, ennek jegyében az épületen mindenhol letisztult, lekerekített formákkal találkozunk. A rendkívül karakteres homlokzat a hatvanas-hetvenes évek formavilágára emlékeztet: a strukturális üvegezésű függönyfalat függőlegesen – vízszintesen változatos méretű és elhelyezésű fehér színű beton rizalit foglalja keretbe. A Váci út - Dunyov utcai sarok ívesített függönyfala kiemeli a sarokszituációt. A változatos formavilágú homlokzat kialakításánál SCHÜCO FW 50+ SG strukturális üvegezésű függönyfal rendszert alkalmaztak.

Ékszerdoboz Budapest szívében

Az utóbbi évek egyik legnagyobb hazai műemléki jellegű kereskedelmiingatlan-fejlesztése, a VÁCI1 a tervek szerint október 13-án nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A 2009 őszén kezdődött, több mint 60 millió eurós beruházás az ORCO Property Group fejlesztésében valósul meg mintegy 11.000 négyzetméternyi területen. A központi elhelyezkedésű felsőkategóriás, prémiumszolgáltatást nyújtó luxusáruházban kereskedelmi, szórakoztató és vendéglátó egységek fognak üzemelni.

 

Az ALUFE hírei

 2011.06.09. 10:48

- Az ALUFE Kft. megkezdte az AUDI T02 Ingolstadt projekt szerkezeteinek gyártását, és azok helyszíni beépítését.

- A HOCHTIEF Solutions AG a FRONTAL GmbH-t bízta meg a La Cour (Vivaki), Düsseldorf projekt kivitelezésével. A szerződés értéke körülbelül 4,5 millió euró. Az ALUFE Kft. fogja gyártani és szerelni a létesítmény homlokzati nyílászáróit, lyukablakokat, függönyfalakat, gépészeti tetőfelépítményt, merev, illetve mozgatható árnyékolókat, homlokzati lemezburkolatot.

 

Szilánk - Az üvegnek lelke van

 2011.05.26. 11:00

2011. május 26-án, Szatymazon Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára, Széman György, a Magyar Üvegipari Szövetség főtitkára, Dr. Kormányos László, Szatymaz község polgármestere, valamint a Szilánk Cégcsoport tulajdonosa és vezetősége jelenlétében ünnepélyes keretek között elhelyezték a Szilánk Zrt. új termelőcsarnokának, illetve a Szilánk 2007 Zrt. új logisztikai központjának (üveg) alapkövét.

A Szilánk Zrt. 13.000 négyzetméter alapterületű termelőcsarnokával jelenleg egymástól különálló gyártócsarnokaiban folyó termelő tevékenységét egy helyen tudja majd koncentrálni. A 1,5 milliárd forint értékű beruházás célja a működési hatékonyság növelésén keresztül a gyártókapacitás növelése, új munkahelyek teremtése.

A Szilánk 2007 Zrt. 8000 négyzetméter hasznos alapterületű logisztikai csarnoka professzionális, legkorszerűbb technológiákat alkalmazó, magas színvonalú kiszolgálást nyújt majd a cég partnereinek, illetve a térség, gyártó és forgalmazó cégei számára 900 millió forintos beruházás keretében.

A zöldmezős beruházás valóban energia- és környezettudatos komplexumot eredményez majd. Az építés során alkalmazott szigeteléstechnika, a technológiai veszteségként jelentkező hő újrahasznosítása, a minden területre kiterjedő szelektív hulladékgyűjtés, a vízgazdálkodás, a csomagolástechnika megreformálása mind csupán egy-egy eleme a figyelmes, előrelátó tervezésnek. Cél a prevenció, mert a legzöldebb energia az, amit nem használunk fel.

A beruházások Európai Uniós támogatások segítségével valósulhattak meg.

GEZE képviselet Szingapúrban

 2011.03.09. 10:46

A GEZE frissen megnyitott szingapúri képviseletének bemutatótermében az ázsiai-csendes-óceáni régióra jellemző, legmodernebb nyílászáró-működtető rendszereket mutatja be.

A képen Guido Münz, GEZE International GmbH ügyvezetője valamint Jens Janik, a Szingapúri Német Nagykövetség állandó helyettes gazdasági referense, megnyitja az új szingapúri GEZE képviseletet.

 

Az elsőként megvalósuló reptéri irodaépület Budapest kapuja kíván lenni a nemzetközi utazók számára. A 2 hektáros irodapark közvetlenül a Ferihegyi Repülőtér 2. Terminálja előtt, Budapest - Vecsés határán, a 4-es főút mentén helyezkedik el.

A hazai piacon már ismert és elismert beruházó AIG/Lincoln legújabb projektje során egy olyan emblematikus épületegyüttest kívánt létrehozni, mely a fenntartható épülettervezés és a környezettudatos gondolkodás jegyeit viseli magán. Az alapos és tudatos tervezés illetve kivitelezés eredményeképpen a projekt a nemzetközi BREEAM skála „nagyon jó” minősítését kapott (az Egyesült Királyságból származó BREEAM a legrégebbi és a legelterjedtebb környezetvédelmi értékelési módszer épületek minősítésére).

 

ALUKÖNIGSTAHL Akadémia 2011

 2011.03.09. 10:42

Az ALUKÖNIGSTAHL felhívása!

 

Megjelent a Sika Spirit Industry Magazin legújabb száma, mely a cég honlapján ezen a linken tekinthető meg. A magazin letölthető PDF formátumban is, amelyet itt tehet meg.

BAU 2011 – München

 2011.02.09. 10:40

Csúcsfejlesztések Európa legjelentősebb építőipari szakkiállításán

2011. január 17. és 22. között München ismét „az építőipar fővárosa” volt: a BAU építőipari szakkiállításra közel 235.000 érdeklődő érkezett mintegy 150 országból. Idén a fenntartható építés, az akadálymentes építés illetve az épületek felújítása, renoválása és modernizálása állt a középpontban. Ezekre a vezető témákra reflektáltak a vásári fórumok, a kiállítók pedig konkrét megoldásokat kínáltak.

A kétszeres túljelentkezés miatt a februári időpontokat már januárban meg kellett duplázni

Minden korábbi várakozást felülmúlt a GEZE Akadémia 2011 rendezvénysorozat A és B moduljának sikere. A kétszer 4 órás továbbképzésre 2 hetente szerdán kerül sor. A februári időpontok már januárban megteltek, és emiatt 2 újabb pótalkalmat is be kellett iktatni. Az érdeklődők sokszínűségét jelzi, hogy a résztvevők 20-30%-a olyan érdeklődő, aki nem a kreditpont miatt jön, hiszen nincs is szüksége kreditpontra.

2009 év vége felé, valószínűleg a válság hatására, folyamatosan csökkent a leterhelésünk. Ebben az időben jelentek meg a TÁMOP pályázati felhívások, amelyek lényege az volt, hogy EU támogatást lehet megpályázni szakmai továbbképzések munkaidőben történő lefolytatására. A támogatás keretében a képzés költségeit és a képzés időtartamára eső munkabért és járulékait lehetett megigényelni.
 

Az Üllői út - Nagykörút által határolt területen, a történelmi hagyományokkal rendelkező Corvin Mozi „folytatásaként” valósul meg Közép-Európa legnagyobb városközpont-fejlesztési programja, mintegy 22 hektárnyi területen.

 

Az ALUTEAM-et a rehabilitáció kategóriában elismerő oklevélben részesítette az ÉVOSZ a Pannónia Általános Iskola alvállalkozó kivitelezési munkálataiért.

Lássuk: http://www.aluta.hu/files/dokumentumok/aluteamfrontal.pdf

Újabb épület alumínium nyílászáróit befejeztük be a Corvin Sétány projektben.

 

Pécs legújabb szállodája, a Corso Hotel a történelmi belváros valamint az újonnan kialakítandó kulturális negyed (Európa Kulturális Fővárosa 2010) közvetlen közelében valósult meg 8241m2 alapterületen.

 

Az V. kerületben a Honvéd utca, Szabadság tér és Aulich utca közötti területen található, belső udvaros egykori bér-, jelenleg irodaház átalakítására a 2006-ban alakult Platinium Group ingatlanfejlesztő adott megbízást.
 

A német központú GEZE cég jó pozícióban várja az építőipari fellendülést.
 
Az ajtó- és ablakvasalat technikában a világon piacvezető cégek egyike, a GEZE újabb meghatározó lépést tett Délkelet-Európai pozíciójának megerősítéséért. A közeljövőben, Szerbiában (a Zrenjanini ipari centrumban) nyitja meg új, ultramodern, szinte minden termékét előállító gyárát is.